Учени виждат нов уникален материал за пломби на зъбите
Учени виждат нов уникален материал за пломби на зъбите / ThinckStock/Getty Images

Новият уникален материал, който може да се използва в зъбните пломби, е биологично активното стъкло, твърдят учени от университета на Орегон, съобщи The Statesman. То представлява смес от силициев, калциев и фосфорен окис.

По думите на създателите му, новият материал намалява способността на бактериите да атакуват композитните материали в пломбите. Плюс това, биоактивното стъкло "доставя" на организма известно количество минерални вещества, които са били загубени вследствие на кариеса.

По думите на учените от университета на Орегон композитният материал "живее" средно само 6 години. Биоактивното стъкло издържа много повече. То вече се използва при лечение на фрактури.

Биологичната активност на веществото се заключава в това, че тялото го "вижда" и реагира на него. Самият материал се отличава с висока здравина и твърдост. Изследвания са показали, че ако в пломбата се добави биоактивно стъкло, както самата пломба, така и зъбът по-дълго остават защитени от бактериите. Следователно вторичното развиване на кариес се забавя.

Източник: БТА