Тихоокеански октопод смая учените, обича секса и компаниите
Тихоокеански октопод смая учените, обича секса и компаниите / ThinkStock/Getty Images

Октоподите са сред най-странните създания на Земята. Сега биолози преоткриват и описват един от най-чудатите видове, чиито представители практикуват необичаен секс и са силно социални, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. PLOS ONE.

Най-странните сред странните октоподи са открити за пръв път през 70-те години на миналия век във водите на Централна Америка. Представителите на вида са толкова необикновени, че учените нямат идея какво да правят с тях. По-нататъшни изследвания на екземпляри в плен обаче разкриват отчасти загадъчната им същност. Видът все още не е класифициран научно. Специалистите наричат представителите му големи тихоокеански ивичести октоподи.

Какво разкриват наблюденията за странните създания? За разлика от представителите на останалите 300 известни вида октоподи, които предпочитат живот в уединение, тихоокеанските ивичести октоподи са силно социални животни. В естествената им среда край бреговете на Никарагуа и Панама те са наблюдавани на групи, наброяващи до 40 екземпляра.

Най-странен при въпросните създания обаче е половият им живот. За разлика от останалите видове, чиито екземпляри се срещат за кратко за смъртоносно чифтосване, представителите на този вид съжителстват заедно с дни, споделят храната си и практикуват необичаен секс. За разлика от другите мъжки октоподи, които предават семенната си течност на "едно пипало разстояние" от женските, за да не станат жертви на техния канибализъм, тихоокеанските ивичести октоподи се вкопчват едни в други с допрени "вендуза до вендуза" пипала, сякаш се прегръщат и целуват. Женските от другите видове октоподи умират, след като веднъж се сдобият с поколение, тъй като през периода на отглеждането му престават да се хранят. Женските на тихоокеанските ивичести октоподи обаче се чифтосват отново и отново и снасят яйца през няколко месеца.

"Това е най-странният вид октоподи, с който съм работил някога", казва Рич Рос от изследователския екип от Калифорнийския университет - Бъркли.

Източник: БТА