Свалянето на торенти не е престъпление
Свалянето на торенти не е престъпление / снимка: sxc.hu

Свалянето на файлове и обмяната на информация от торент сайтовете не е престъпление към днешна дата. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович в отговор на депутата от левицата Мартин Захариев по време на изслушването му пред комисията към Народното събрание.

Според Стоянович към този момент няма как да бъде търсена каквато и да е съдебна отговорност, както на потребителите, така и на хората, които поддържат торент сайтовете. Те няма да бъдат забранени и потребителите ще могат да ползват услугите им.

Мартин Захариев посочи, че е добре по темата да има широк дебат пред обществото, защото според него най-големият и посещаван български сайт в България е именно такъв торент сайт (zamunda), и е добре хората да са наясно, че не погазват законите, обменяйки информация там.

От друга страна Захариев заяви, че трябва да е ясно, че подобни страници са забранени в много държави.

От Министерството на културата посочиха, че ще бъде организирана среща и форум, касаещи дигиталните медии и дигиталната среда, на който да се изяснят всички въпроси и неясни моменти около ратифицирането на Пекинския договор.