„Моментът с най-много екшън: кометата Чурюмов-Герасименко се доближава до Слънцето
„Моментът с най-много екшън: кометата Чурюмов-Герасименко се доближава до Слънцето / снимка: Guliver/Getty Images

Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко и сондата "Розета", която я придружава, ще достигнат в четвъртък точката от орбитата си, която е най-близо до Слънцето, съобщи АФП.

Това е нов етап в изследванията за произхода на живота на Земята. Учените се надяват струите газ, които стават много силни под въздействието на топлината, да им позволят да уловят органични частици, останали 4,6 милиарда години в леда на кометата, от образуването на Слънчевата система.

Изпратените от "Фила" данни изумяват учените

"Това ще е моментът с най-много екшън" - каза Марк Макохран от Европейската космическа агенция.

В най-вълнуващия сценарий "шията на патето", на каквото прилича кометата, ще се счупи и така ще се покаже скритият материал. Според много специалисти обаче кометата не е толкова нестабилна, за да се разцепи.

На кометата Чурюмов-Герасименко може да има живот

Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко ще се доближи максимално до Слънцето в четвъртък към 2 ч. по Гринуич. Тогава тя ще е на разстояние 186 милиона км от звездата. След това ще се отдалечи по елиптична орбита. Сондата "Розета" е на около 300 км от кометата. Тя не може да се доближи повече, за да не се загуби в газовата буря. Инструментите й обаче могат да уловят частици дори и от това разстояние, но концентрацията им ще е много по-слаба, а редките могат въобще да не достигнат до нея.

Откриха воден лед на кометата Чурюмов-Герасименко

Сондата "Розета" заедно с робота "Фила" бяха изстреляни през март 2004 г. На 12 ноември 2014 г. за пръв път в историята на космическите изследвания изследователски апарат стигна до повърхността на комета - модулът "Фила" се спусна върху 67Р/Чурюмов-Герасименко. При кацането обаче се получи отклонение от планираната траектория. Затова модулът попадна в сенчест район и това пречеше на презареждането на слънчевите му батерии.

"Розета" заснела изумителни подробности за терена на Чурюмов-Герасименко

След като функционира около три денонощия, "Фила" изчерпа запасите си от енергия и премина в спящ режим. На 13 юни тази година "Фила" се събуди след седем месеца хибернация, но едва установи връзка с "Розета", която тогава беше на 200 км. На 9 юли апаратът установи контакт за осми път, но оттогава е ням.

"Розета" разкрива тайни на кометата Чурюмов-Герасименко

Мисията, в която участват 14 европейски държави и САЩ, трябваше първоначално да приключи в края на 2015 г. Тя беше удължена до септември 2016 г.

Източник: БТА