Розета заснела изумителни подробности за терена на Чурюмов-Герасименко
Розета заснела изумителни подробности за терена на Чурюмов-Герасименко / снимка: Guliver/Getty Images

Европейската космическа агенция /ЕКА/ оповести, че снимки с голяма резолюция, направени от сондата "Розета" по време на близката й среща с кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, показват скали на повърхността й, както и изумителни подробности, свързани с контрастния й терен, съобщи Асошиейтед прес.

Най-значимите космически събития през 2014 година

От ЕКА поясниха, че някои скали достигат дължина няколко десетки метра и че с подобни скали е осеяна цялата повърхност на кометата. Слънцето светело директно зад "Розета", когато са правени снимките, осигурявайки оптимални светлинни условия. Докато "Розета" се приближи само на 6 км от кометата, за да направи снимките, инструментите на сондата взеха проби от най-вътрешните части от атмосферата на 67Р/Чурюмов-Герасименко. "Розета", която лети край кометата от август, сега се отдалечава от нея, за да направи снимки от по-голямо разстояние.

"Розета" заснела изумителни подробности за терена на ЧурюмовГерасименко
netinfo

"Сайънс": Кацането на комета е най-голямото научно постижение за 2014-а

Предвидено е "Розета" да съпровожда кометата до средата на август 2015 г. по време на приближаването й към Слънцето. Апаратът ще регистрира затоплянето на кометата и ще предава научна информация за случващите се промени.. Космическият апарат "Розета" беше изстрелян през 2004 г. Целта на мисията е да разкрие някои от тайните на ранната Вселената чрез кометите, смятани за примитивни останки от зараждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години.

Източник: БТА