Fiat Aria е новото попълнение в гамата 500
Fiat Aria е новото попълнение в гамата 500 / снимка: Speed-Press
Италианският автомобилен гигант Fiat представи нова версия на градския си автомобил 500 под названието Aria, която ще зарадва шофьорите, мислещи за опазването на околната среда.

Благодарение на икономичния си дизелов двигател и на stop-start технологията Aria отделя само 98 г/км въглероден двуокис - с 13 г/км по-малко от най-екологичната версия на модела до момента.

Aria ще дебютира след броени дни на автосалона в Женева като концептуален модел, но се очаква да се появи на европейския пазар преди края на годината.

Под капака на новия 500 е скрит 1,3-литров Multijet дизелов двигател, снабден с филтър за твърди частици, който намалява вредните емисии. Автомобилът е оборудван с роботизираната механична скоростна кутия Dualogic на Fiat, специално настроена така, че да намали разхода на гориво и количеството на изгорелите газове. Автомобилът разполага още и със stop-start технология, спираща двигателя, ако колата не е в движение. Тя действа в синхрон с интелигентната трансмисия, което намалява разхода на гориво с 10 процента в сравнение с досегашната 1,3-литрова дизелова версия.

www.speed-press.com