Жан-Люк Меланшон призова за разгром на Саркози
Жан-Люк Меланшон призова за разгром на Саркози / Reuters

Кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен спечели за крайната десница небивалите за Франция близо 20 на сто от гласовете на първия тур от президентските избори, предаде Франс прес.

Предишният рекорд за крайната десница на президентски избори бе през 2002 г., когато баща й Жан-Мари льо Пен изненадващо получи почти 17 на сто от изборите и се класира за втори тур с тогавашния президент Жак Ширак, елиминирайки от надпреварата социалиста Лионел Жоспен, напомня АФП, цитирана от БТА.

Кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, който получи около 11 на сто и се нареди на четвърто място, отправи призив за разгром на досегашния президент Никола Саркози на втория тур на 6 май.

"На 6 май, без да искам нищо в замяна, за да бъде разгромен Саркози, аз ви призовавам да не се помайвате и да гласувате така, сякаш гласувате за моята победа", призова привържениците си Меланшон. "Във Франция трябва да бъде разбита оста Саркози-Меркел. Нашият народ изглежда твърдо решен да обърне страницата на периода Саркози", добави кандидатът на радикалната левица.