/ iStock/Getty Images
Кафява мечка, ранила петима души в словашко градче, е била издирена и застреляна малко повече от седмица след инцидента, предаде ДПА.

Словашкият министър на околната среда Томаш Тараба написа днес във Фейсбук, че животното е било застреляно снощи.

При търсенето и идентифицирането на мечката са били използвани и дронове, съобщи словашката информационна агенция ТАСР.

Екипът за реакция при среща с кафява мечка, който е част от държавната организация за опазване на природата СОПСР, е създал система от камери за видеонаблюдение, за да установи къде е животното.

Патрули от екипа, полицията и ловци щателно са претърсили зоната около град Липтовски Микулаш.

На 17 март мечката се оказала в Липтовски Микулаш и ранила минувачи. На видеа се вижда как изплашеното животно стресирано тича по улиците между автомобили, явно търсейки път за бягство. Мечката се хвърля върху възрастни и деца, които не са успели да се отдръпнат навреме от пътя ѝ.
 

Жертвите, на възраст от 10 до 72 години, са ухапвани и одрани, а един човек за малко да остане без око.

Злополуката стана повод за засилване на досегашни призиви на част от местното население и ловци за регулиране на популацията на мечките чрез умъртвяване.

Според проучвания, проведени от СОПСР съвместно с Карловия университет, в Словакия има между 1100 и 1200 диви мечки. Обикновено, ако ги забележат навреме, мечките избягват хора, но могат и да нападнат при изненадващи срещи или ако женска смята, че мечетата ѝ са в опасност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Гергова, Петя Димитрова/БТА