Започнаха финалните пледоарии по делото „Илинден”
Започнаха финалните пледоарии по делото „Илинден” / снимка: DarikNews.bg, архив

В Охридския съд започнаха финалните пледоарии по процеса за трагедията с кораба Илинден. При потъването му преди около година и половина във водите на езерото смъртта си намериха 15 наши сънародници.

Прокурорът по делото започна своята финална пледоария, Бранко Баич и Сотир Филевски са подсъдими за тежко престъпление, което според закона предвижда до 15 години затвор.

Прогнозните обаче са, че Филевски, който управлявал Илинден ще получи условна присъда, а Баич, който дал сертификата за техническа годност ще понесе по-тежкото наказание. Каквато и присъда да бъде постановена най-вероятно процесът ще стигне и до апелативния съд в Битоля. Междувременно обаче адвокатите обмислят и началото на гражданските дела.

Според един от адвокатите - Владимир Владимиров, това може и да са няколко дела, едно от които именно срещу германския „Лойд”.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден”се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември..На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. на 5 септември в близост до автопарк „Елешец”. Корабът „Илинден” е пътувал за манастира „Св. Наум” на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.