банкомат
банкомат / netinfo
Полицията е задържала четирима българи за предполагаемото им участие в скимирането на банкови карти на няколко банкомата в Денпасар, остров Бали, съобщи електронното издание The Jakarta Post.
Какво липсва най-много на българите в чужбина по време на празниците? (ВИДЕО)

Говорителят на полицията в Бали Хенгки Виджаджа заяви, че заподозрените, идентифицирани само като KDY, VRG, VKN и VVC, са били арестувани след интензивна координация между полицията и банките в столицата Денпасар в резултат на увеличаване на броя на скимираните банкомат.

Той допълни, че разследването е започнало, когато е било намерено подозрително устройство на банкомат на държавна банка BNI в ресторант The Shining Jewel, разположен в курортния комплекс Санур, близо до столицата Денпасар. След това полицията е открила камера, прикрепена в капака на клавиатурата, а самата камера за видеонаблюдение, разположение на банкомата, е била унищожена.

Десетки българи останаха блокирани на Тасос повече от 20 часа

На 21-ви декември полицаите са прибрали двама българи с инициали KDY и VRG, които са дошли на мястото, за да сменят капака на клавиатурата. След това полицията е арестувала и другите заподозрени в наета от тях къща в Санур, Денпасар, като са конфискували лаптоп с данни, свързани с престъплението.

Хенгки Виджаджа допълни, че заподозрените са откраднали пари от банкомати, като са записвали хората, които са въвеждали техните ПИН кодове посредством поставени камери в капака на клавиатурата. Той обаче не споменава за размера на откраднатите по този начини пари.

Над 3000 българи ще посрещнат Нова година на екзотичен остров

"Заподозрените ще бъдат обвинени по силата на Закона за електронната информация и сделките", посочи говорителят на полицията в Бали.
БНР