Задържаха 2 милиона фалшиви таблетки на летището в Брюксел
Задържаха 2 милиона фалшиви таблетки на летището в Брюксел / снимак: БГНЕС

Митническите власти на летището в Брюксел са задържали миналата седмица 2,134 милиона фалшиви таблетки, идващи от Индия и предназначени за Африка. Това е най-голямото количество залавяно някога в Европа, съобщиха белгийските митници, цитирани от БГНЕС. Фалшивите лекарства били скрити в големи чанти, уточняват митниците в комюнике. Те били изпратени от компания в Бомбай (Индия) и трябвало да пристигнат на три пратки.

Фалшивите лекарства трябвало да преминат транзитно през Казабланка (Мароко) и да стигнат до две компании в Западна Африка, се казва още в комюникето. "До колкото знаем, това е най-голямото количество фалшиви лекарства, залавяно някога в Европа", заяви пред АФП Лиевен Муилаерт, директор на одел "Връзки с обществеността" на митническите власти.

Вниманието на властите било привлечено от начина, по който били разпределени лекарствата и от правописни грешки в имената на опаковките. По данни на Световната здравна организация (СЗО) фалшивите лекарства представляват 10% от световния фармацевтичен пазар и са на обща стойност 45 милиарда евро. Те започват да проникват и на пазарите в богатите страни.