Втора оставка в британската полиция заради скандала с подслушването на телефони
Втора оставка в британската полиция заради скандала с подслушването на телефони / снимка: Reuters

Британската полиция обяви втора оставка за 24 часа на висш служител от Скотланд Ярд - Джон Йейтс, съобщи Асошиейтед прес.

През 2009 г. помощник-комисар Йейтс, който е втори по ранг в Скотланд Ярд и отговаря за борбата с тероризма, отказал да поднови разследването на скандала с електронно подслушване на телефони от News of the world, прекратено през 2007 г., защото липсвали нови доказателства. Шефът му в Скотланд Ярд, комисар Пол Стивънсън, подаде оставка вчера.

Пред парламентарна комисия миналата седмица помощник-комисар Йейтс заяви, че съжалява за решението си да не поднови разследването преди две години, като обясни, че по онова време не разполагал с всички елементи и се оправда с отказа на таблоида да сътрудничи на полицията, предаде БТА. Комисията обаче го призова отново да се яви утре, за да даде обяснения.

Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че Йетс подал оставка, след като бил предупреден, че ще бъде уволнен. Дисциплинарна комисия на Скотланд Ярд щеше да се събере, за да обсъди случая му.