Властта в Турция оттегля спорен законопроект
Властта в Турция оттегля спорен законопроект / БГНЕС, архив

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че спорният закон, според който лицата, блудствали с непълнолетни, ще могат избегнат присъда в затвора, ако се оженят за жертвите си, ще бъде оттеглен поради обществената критика, предаде АФП.

Хиляди турци на протест срещу спорен законопроект (СНИМКИ)

„Ще върнем този проектозакон от парламента обратно в комисията, за да може да се получи по-голямо съгласие и за да може опозиционните партии да направят своите предложения", заяви Йълдъръм.

Искат ли турските жени да си знаят мястото?

Опозицията от целия политически спектър критикува остро предложения закон. Той предизвика широко обществено недоволство и хиляди турци протестираха в градовете.

Харемът бил за жените "училище за живота"

Според критиците законопроектът узаконява изнасилването. Според предложения текст, който ще бъде оттеглен, насилници на деца могат да излязат от затвора, ако бъде доказано, че деянието е извършено без „сила, заплаха или други възпрепятствия на съгласието" или ако агресорът сключи брак с жертвата. Обсъждането на този проектозакон дойде, след като турският Конституционен съд през юли анулира част от Наказателния кодекс, която наказва като „сексуално насилие" всякакъв сексуален контакт с деца под 15-годишна възраст.

Източник: Фокус, БГНЕС