Хиляди турци на протест срещу спорен законопроект (СНИМКИ)
Хиляди турци на протест срещу спорен законопроект (СНИМКИ) / БГНЕС

Хиляди турци, сред които жени и деца, излязоха по улиците на Истанбул в събота в знак на протест срещу спорен законопроект, който ще позволи на насилници на деца да избегнат затвора, ако се оженят за жертвите си.

Бий жена си, за да те слуша

Най-малко 3000 души взеха участие в демонстрацията, преминала под слогани против законопроекта. „Няма да млъкнем. Няма да се подчиним. Изтеглете незабавно проектозакона", скандираха протестиращите.

Хиляди турци на протест срещу спорен законопроект (СНИМКИ)
netinfo

Представители на опозиционните партии, известни личности, както и асоциация, чийто заместник-председател е дъщерята на президента Реджеп Ердоган, вече изразиха несъгласието си с новото законодателство.

Майките да променят приспивните си песнички, призова турски министър

Анкара обаче отхвърли обвиненията, настоявайки, че цел на новото законодателство е борбата с разпространените в някои части на страната бракове на деца.

Ердоган: Семейното планиране и контрацепцията не са за мюсюлманите

Ако бъде приет, проектозаконът, който трябва да бъде гласуван още веднъж в идните дни, ще позволи на насилници на деца да излязат от затвора, ако бъде доказано, че деянието е извършено без „сила, заплаха или други възпрепятствия на съгласието" или ако агресорът сключи брак с жертвата.

Искат ли турските жени да си знаят мястото?

Хиляди турци на протест срещу спорен законопроект (СНИМКИ)
netinfo

Харемът бил за жените "училище за живота"

Обсъждането на закона идва, след като турският Конституционен съд през юли анулира част от наказателния кодекс, която наказва като „сексуално насилие" всякакъв сексуален контакт с деца под 15-годишна възраст.

Източник: БГНЕС