Властите в Мексико пречат на разследването за изчезналите студенти
Властите в Мексико пречат на разследването за изчезналите студенти / БГНЕС, архив

19 месеца след изчезването на 43-ма студенти в Мексико, полицията в щата Гереро бе обвинена в сътрудничество с организираната престъпност в доклад, който бе представен в неделя, предадоха ДПА и Ройтерс.

Експерти от Интерамериканската комисия за човешки права дадоха в неделя пресконференция, на която присъстваха над 1000 души. Експертите посочиха, че усилията им да съберат доказателства по случая са били блокирани многократно от мексиканските власти.

Международните експерти посочиха в доклад от 605 страници, че е имало "перфектно сътрудничество" при нападението на студентите, които изчезнаха на 26 септември 2014 г. Полицията и престъпни банди са действали заедно, така че да попречат на автобусите със студентите да напуснат определен район. Полицията в Игуала, както и други полицейски единици, установили постове, така че автобусите да не се промъкнат.

Откриха 69 гроба и 129 тела в мексиканския щат Гереро

Студентите от учебно заведение, което е свързано с политическата левица, били отвлекли автобусите и искали да отидат с тях на митинг в столицата.

При акцията на полицията за възпиране на студентите били убити шестима. Полицията е заподозряна, че е предала останалите на престъпната организация Гуерерос унидос. Членове на бандата са признали, че са убили студентите и са изгорили останките им на бунище. Но има сериозни съмнения около официалната версия за събитията, посочва ДПА.

В доклада на международните експерти мексиканските власти са заподозрени в сериозни злоупотреби. Не е ясно също каква роля са имали армията и федералната полиция в предполагаемите престъпления.

Убитите студенти в Мексико били сбъркани с конкурентна банда

Случаят със студентите привлече вниманието на международната общност и предизвика протести и възмущение в Мексико, където от десетилетие се води нарковойна. В части на страната цари беззаконие, което петни репутацията на президента Енрике Пеня Нието, посочва Ройтерс.

Държавният глава благодари в Twitter на международните експерти и обяви, че главната прокуратура ще анализира техния доклад. От прокуратурата заявиха, че са дали на експертите "пълен достъп до информация". В доклада си те посочват обратното.

Източник: БТА