Висш хуманитарен служител на ООН пристигна в саудитския крайбрежен град Джеда за преговори, насочени към прекратяване на огъня между воюващите судански генерали, каза говорител.

„Мартин Грифитс е в Джеда в момента и целта на посещението му е да се ангажира с хуманитарни въпроси, свързани със Судан“, каза говорителят Ери Канеко.

Боевете, които избухнаха в Судан на 15 април между армията и паравоенните сили, убиха най-малко 700 души, повечето от които цивилни, раниха хиляди и предизвикаха масово изселване на судански и чуждестранни граждани.

Близо 2 милиона на прага на глада в Судан

Служител на ООН каза, че Грифитс ще се срещне с представители на двамата враждуващи генерали - началникът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и неговият съперник Мохамед Хамдан Дагло, който оглавява Силите за бърза подкрепа (RSF). Нямаше индикации, че Грифитс ще играе пряка роля в дискусиите за възможно прекратяване на огъня. Враждуващите генерали вече са обявили множество примирия, но нито едно не се спазва.

Судански и саудитски официални лица предоставиха оскъдни подробности за това какво ще обхванат преговорите в Джеда и колко дълго ще продължат. Съвместно американско-саудитско изявление в събота ги описва като "разговори преди преговорите".

Обявиха примирие за една седмица в Судан


Саудитска Арабия пое важна роля в евакуациите от Судан, изпращайки морски и търговски кораби, за да прекарат хиляди цивилни през Червено море от суданския крайбрежен град Порт Судан. В неделя крал Салман и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман предоставиха $100 милиона за помощ, включително медицинска, за разселените хора. Саудитските власти също така ще организират публична дарителска кампания, "за да смекчат ефектите от условията, през които в момента преминава суданският народ", каза агенцията.

Мобилизацията на Рияд на хуманитарния и дипломатическия фронт отразява желанието му „да бъде възприеман като ключов регионален събеседник и играч“, каза Хюсеин Ибиш от намиращия се във Вашингтон Института на арабските държави от Персийския залив.

„Кралството не може ефективно да се позиционира като водеща международна сила,... ако поне не се опита да посредничи в много дестабилизиращи близки спорове“, каза Ибиш. „Въпреки това, не е необходимо да постига успех, в която и да е област. Трябва да се разглежда като ключова страна, участваща в някои или всички от тях“. 
БГНЕС