Вигенин разговаря с британския си колега Уилям Хейг
Вигенин разговаря с британския си колега Уилям Хейг / снимка: МВнР

През втория ден от посещението си в Лондон министърът на външните работи Кристиан Вигенин се срещна с британския външен министър Уилям Хейг и с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, съобщи МВнР. В програмата на българския външен министър бяха включени и срещи с министъра към правителствената канцелария Франсис Мод, с председателите на комисиите по европейски въпроси в двете камари на парламента - лорд Бозуел и Уилям Кеш, както и с председателя на Британско-българската общопартийна парламентарна група сър Кевин Барън.

Основното послание на министър Вигенин към партньорите му в Обединеното кралство бе призивът на страната ни за излъчване на положителни послания и активизиране на двустранния политически диалог, за фокусиране на двете страни върху области и теми, по които позициите на двете държави са сходни или се покриват, както и за засилване на двустранното партньорство в ЕС и НАТО.

В светлината на отпадането на ограниченията за британския трудов пазар за български и румънски граждани от 1 януари 2014 г. двете страни отчетоха позитивния принос на българските граждани в Обединеното кралство за британската икономика. Министър Вигенин изтъкна позицията на страната ни, че свободното движение на хора в ЕС, основано на недискриминационен подход, е важна част от Общия пазар, както и сериозен фактор за икономически растеж, конкурентоспособност и заетост.

В отговор външният министър Уилям Хейг потвърди, че британското правителство ще се придържа към изпълнение на решението за премахване на ограниченията за трудовия пазар за български граждани, както и че въвеждането на каквито и да е промени в системата за социално осигуряване няма да има дискриминационен характер. Министър Вигенин обърна специално внимание на проблема със замразените заеми и стипендии за български студенти в Обединеното кралство и получи уверение от британския си колега, че въпросът за българските студенти, които покриват съответните изисквания, ще бъде положително решен в най-скоро време.

Специален акцент в разговорите на българския външен министър бе и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката в контекста на стремежа на България към диверсифициране на енергийните доставки.

В разговора с министър Франсис Мод бяха очертани възможностите за по-нататъшното развитие на сътрудничеството ни с Обединеното кралство в сферата на електронното правителство, както и за засилване на прозрачността и активизиране на диалога с гражданското общество при изготвянето и приемането на законодателни актове.

В срещите на министър Вигенин бяха засегнати теми от Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, като по-специално бяха анализирани процесите на разширяването, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, Източното партньорство, ситуацията в Сирия, бежанският проблем и др.