В Украйна взимат допълнителни мерки срещу свинския грип
В Украйна взимат допълнителни мерки срещу свинския грип / снимка: Reuters

Властите в Украйна обявиха нови мерки за контрол на разпространението на новия грипен вирус A (H1N1), съобщи ДПА. По данни на здравните власти броят на болните в страната е достигнал 450 хиляди души. Смъртните случаи на болестта към края на октомври са били 81.

Премиерът Юлия Тимошенко заяви, че правителството ще вземе допълнителни мерки, за да ограничи разпространението на болестта и да се справи с недостига на противогрипни препарати и маски в аптечната мрежа. По нейните думи в рамките на една седмица кабинетът ще подготви план за откриването на държавни центрове за продажба на медикаменти в цялата страна, за да се избегне презапасяването и манипулирането на цените от частните търговци.

Центровете, които ще предлагат определен асортимент от 100 основни противогрипни и противовирусни препарати, ще бъдат разположени в държавните болници и клиники. Лекарствата ще се продават на минимални цени, каза Тимошенко, цитирана от БТА.

По нареждане на премиера външният министър Петро Порошенко трябва да договори "специална пандемична цена" с международните фармацевтични компании за спешни доставки на противогрипни медикаменти за Украйна.

Държавните текстилни комбинати получиха 1 милион метра марли от държавните запаси и вече изработват извънредни количества хирургически маски, съобщи Тимошенко. В рамките на една седмица всеки украински гражданин ще получи по две маски, каза премиерът. В понеделник Тимошенко заяви, че при нужда кабинетът има готовност да отпусне още 6 милиона метра марли.

Брюксел работи в тясно сътрудничество със здравните власти в Украйна, за да помогне на страната да се справи с епидемията, заяви говорителката на ЕС Нина Пападулаки.

По нейните думи 27-те страни членки имат готовност да окажат логистична и медицинска помощ на украинските власти. Австрия, Унгария и Словения вече съобщиха, че ще изпратят дезинфектанти, ваксини и респиратори в Украйна.