В Украйна арестуваха и българин, замесен с най-голямата пратка кокаин
В Украйна арестуваха и българин, замесен с най-голямата пратка кокаин / снимка: morguefile.com

Офицери от службата за сигурност на Украйна (СБУ) съвместно с други правоохранителни агенции приключиха днес операция по ликвидирането на контрабанден канал на кокаин за Украйна, съобщи украинската новинарска агенция Ukranian news agency.

Българин, двама украинци, руснак и германец са задържани в Иваново-Франковска и Лвовска област, в западната част на страната, по подозрения, че са участвали в контрабандата на 1,2 тона от този вид наркотик, съобщи на пресконференция Марина Остапенко, началник на пресслужбата на СБУ. По нейните думи, кокаинът е бил заловен в средата на юли на пристанище в региона на Одеса. Четирима заподозрени в контрабанда са арестувани в Ивано-Франковска област, а един - в Лвовска област.

Специалната операция е била проведена на територията на тези две и на Одеска област съвместно с украинските държавни митници, украинската държавна гранична охрана, генералната прокуратура и партньори от чужбина, посочва БТА. Заловената пратка кокаин, която е с произход Венецуела, е рекордна за Украйна, отбелязва АФП. Стойността й е оценена на близо 180 млн. долара (138 млн. евро).