В Охрид отслужиха панихида за жертвите на „Илинден”
В Охрид отслужиха панихида за жертвите на „Илинден” / снимка: БГНЕС

Роднини и близки на загиналите при потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро днес присъстваха на панихида в църквата "Света София" в Охрид. Трагичният инцидент стана преди 40 дни. На панихидата присъстваха и представители на българското посолство и консулската ни служба в Битоля.

Общинските власти в Охрид организираха настаняването на роднините и близките на загиналите българи. След панихидата в местността "Елешец", където потъна кораба, ще бъде хвърлен венец. Близките на загиналите ще посетят и манастира "Свети Наум", за където пътували с кораба пострадалите.

Корабът "Илинден" потъна на 5 септември тази година в 10.37 ч. местно време. При инцидента загинаха 15 български туристи. Хърватската фирма "Дубина" извади потъналия кораб от дъното на Охридското езеро 15 дни след катастрофата. Експерти от Хърватия и Словения участват в разследването, което има за цел да разкрие точните причини за потъването на кораба. Капитанът на "Илинден" Сотир Филески засега е единственият обвиняем и остава в ареста.