В Молдова бе направен опит за държавен преврат
В Молдова бе направен опит за държавен преврат / снимка: БГНЕС

Опит за държавен преврат бе извършен в Молдова, заяви президентът Владимир Воронин, подчертавайки, че лидерите на опозицията носят цялата отговорност за протестите, довели до безредици и погроми в Кишинев, предаде ИТАР-ТАСС. Воронин каза, че този опит е бил внимателно подготвен.

   

Сред организаторите на протестните действия са забелязани представители на четири опозиционни партии, както и криминални елементи. За броени часове демонстрациите прераснаха в щурм срещу държавните учреждения. Без съмнение целта им бе да накарат силите на реда да дадат жесток отпор, който би могъл да доведе до многобройни жертви, най-вече младежи. В резултат властите в най-добрия случай биха били злепоставени заради употребата на сила и жертвите, а в най-лошия - щяха да капитулират, заяви президентът.

  

Опозиционните лидери се опитват да внушат, че едва ли не самите власти са организирала погромите, допълва БТА. Сега вече те се отказаха да продължат уличните акции, тъй като опозицията не постигна набелязаните цели: властите не се поддадоха на провокации, не използваха сила и огнестрелно оръжие и не допуснаха кръвопролития, изтъкна Воронин.

   

В понеделник, недоволна от победата на комунистическата партия на парламентарните избори, опозицията започна протестна демонстрация в центъра на Кишинев. Във вторник митингите прераснаха в масови безредици, на погром бяха подложени сградата на парламента и президентската резиденция, ранени бяха над 270 души. По време на протеста много от участниците настояваха за присъединяване на Молдова към Румъния, а някои дори издигнаха румънското знаме над входа на президентството, припомня ИТАР-ТАСС.