/ БГНЕС, архив
В новия основен закон вече не се говори за строителство на комунизма, но се запазват положенията за социалистическия характер на държавата
Кубинците гласуват днес в референдум за нова конституция на страната, която признава правото на частна собственост, но запазва еднопартийната система. Очаква се новият основен закон да бъде одобрен, но вероятно с по-малко мнозинство от близо 98-те процента, с които през 1976 г. бе одобрена сегашната конституция, предаде ДПА.

Гласуването започна в 7.00 ч. местно време във всичките 15 провинции на островната страна. В избирателните списъци са включени над 8 млн. души. Цялото население на Куба е 11,5 млн. Право на глас имат всички граждани, навършили 16 години, с някои изключения.

Куба ще реформира управлението и икономиката с нова конституция

Проектът бе изготвен от комисия под ръководството на 87-годишния Раул Кастро, който през април м.г. се оттегли от поста държавен глава, но остана лидер на управляващата Кубинска комунистическа партия. Новата конституция бе обсъждана в продължение на три месеца на събрания по местоживеене и месторабота. В резултат на дискусиите бяха внесени около 760 промени в текста, преди парламентът на страната да го одобри през декември и да го предложи за референдум, съобщава ТАСС.

"Повечето от промените бяха стилистични", каза Хосе Хасан Ниевес от независимия новинарски сайт "Ел Токе", цитиран от ДПА. В предложения проект частично се признава правото на частна собственост, ролята на пазара и значението на чуждестранните инвестиции. Вече не се говори за строителство на комунизма, но се запазват положенията за социалистическия характер на държавата и за ръководната роля на комунистическата партия в живота на обществото.

Новото ръководство на Куба ще следва идеите на Кастро

Създава се пост министър-председател и се ограничават до два президентските мандати, като срокът на мандата остава пет години. Досега нямаше никакво ограничение. От финалния текст обаче, след намеса на евангелистките църкви, отпадна формулировка, която би открила възможност за еднополови бракове.

Предварителните резултати се очакват в понеделник.
БТА