В Китай затвориха училища заради замърсяване на въздуха
В Китай затвориха училища заради замърсяване на въздуха / снимка: Gulliver/Getty Images

Опасно замърсяване на въздуха наложи затваряне на училища или спиране на дейности на открито в поне два големи града в източната част на Китай. Жители там се оплакаха, че небето е пожълтяло и се усещат неприятни миризми - явления, характерни за задълбочаващата се криза със смога в страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В Нанцзин, столицата на провинция Цзянсу, слънцето вчера е било тъмнооранжево на цвят, а властите за първи път са обявили червено ниво на тревога заради лошо качество на въздуха. Концентрацията на прахови частици с диаметър 2,5 микрометра в града е достигнала ниво от 354. Равнища над 300 се смятат за опасни, а Световната здравна организация препоръчва дневно ниво от не повече от 20. В крайбрежния град Циндао в провинция Шандун е било отчетено ниво над 300.

В Нанцзин са били прекратени занятията в началните и основните училища, а властите са обявили намерение да затегнат контрола върху промишлените източници на замърсяване. В Циндао са били забранени дейностите на открито и изгарянето на листа и отпадъци, а също така е било ограничено използването на държавни автомобили.

Според властите и в двата града силното замърсяване вероятно ще продължи, което означава, че наложените мерки едва ли ще бъдат отменени скоро, отбелязва Ройтерс.