Утвърдиха Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО
Утвърдиха Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО / снимкa: Reuters

Българският дипломат Ирина Бокова бе официално избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, съобщиха световните агенции. Генералната конференция на организацията потвърди с тайно гласуване избора на Изпълнителния съвет. Бокова бе утвърдена с огромно мнозинство от 166 гласа от 182-ма гласували делегати, посочва ИТАР-ТАСС. Българката поема поста от досегашния генерален директор на ЮНЕСКО, японеца Коичиро Мацуура, който бе начело на организацията два петгодишни мандата. Генералната конференция, която включва 193-ма делегати, приветства с аплодисменти провъзгласяването й за ръководител на организацията.
   
В съвременния свят контактите, взаимното уважение между различните култури, религии и етноси са особено важни. Една от главните задачи, които съм си поставила, е именно развитието на диалога между културите и цивилизациите. Най-важната задача е посланието за толерантност и диалог, отправено към всички части на света, отбеляза Бокова пред кореспондент на ИТАР-ТАСС. Новият генерален директор смята, че сега трябва да се погледне по нов начин на ролята на ЮНЕСКО, на възможностите й да обединява различните райони.
   
Пред Генералната конференция Бокова заяви, че се гордее, че е първата жена и първата представителка на Източна Европа начело на ЮНЕСКО. Осъзнавам отговорността си пред очакващите ме предизвикателства, отбеляза тя в речта си. Бокова изрази уважението си към останалите кандидати, участвали в предишните етапи на изборите, и благодари за подкрепата на членовете на Генералната конференция и българския президент. Тя изказа признателност към предшественика си Коичиро Мацуура за работата му като ръководител на организацията в последното десетилетие.

Новият генерален директор каза, че ще представи основните насоки в програмата си в заключителния ден от работата на конференцията - 23 октомври.

57-годишната Ирина Бокова бе избрана на 22 октомври на петия тур от гласуването в надпревара със спорната кандидатура на египетския министър на културата Фарук Хосни, обвинен в антисемитски изказвания.
    
ЮНЕСКО е създадена след Втората световна война с основна задача опазването на световното културно и историческо наследство. Най-важните програми, по които работи организацията, са в областта на образованието, природните и хуманитарните науки, културата, комуникациите и информацията.