Управляващите във Франция искат забрана на бурката
Управляващите във Франция искат забрана на бурката / снимкa: БГНЕС

Депутатите от управляващата партия във Франция - Съюз за народно движение (СНД) искат да бъде наложена забрана на традиционното ислямско женско покривало - бурката или никаба, на обществени места, но такава забрана трудно би могла да бъде защитена пред Европейския съд за правата на човека, пише вестник "Фигаро".

Трима министри изложиха възгледите си по този проблем пред специалната парламентарна комисия за пълното забулване, с което слушанията в тази комисия приключиха и тя трябва да представи заключенията си в края на януари. Откак бе създадена през юли, комисията е изслушала петдесетина души - ислямолози, социолози, историци, кметове, представителки на феминистки организации, мюсюлмани, защитници на светската държава, дори жена, която обикновено ходи забулена, но се съгласила да говори пред комисията с открито лице, при затворени врати, посочва Франс прес.

Във Франция около 2000 жени носят никаб - традиционното женско облекло на Саудитска Арабия, покриващо тялото от главата до петите. Ислямолози обясниха пред комисията, че във Франция не може да се говори за бурка, тъй като тя е традиционното облекло на жените в пущунските райони в Афганистан, но гласът им не беше чут, пише БТА.