Турският външен министър: ЕС унижава Турция
Турският външен министър: ЕС унижава Турция / netinfo

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини Европейския съюз, че унижава Турция и отново обвърза изпълнението на споразумението между Турция и ЕС за миграцията с либерализация на визите за турски граждани, предаде Франс прес.

Турция обвини ЕС в окуражаване на организаторите на преврата

В интервю за в. "Билд", публикувано днес, турският първи дипломат каза, че турският народ е травматизиран след опита за преврат на 15 юли, а европейците унижават Турция, вместо да й помогнат. Той изрази съжаление за замразяването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и за премахване на визите за турските граждани.

Юнкер: Голяма грешка е да се затвори вратата на ЕС за Турция

Според Чавушоглу Анкара е положила усилия, каквито много малко други страни са полагали, за да изпълнят условията за присъединяване към ЕС, но в замяна получава от съюза само заплахи, обиди и пълен блокаж. "Питам се какво престъпление сме извършили? Защо е тази враждебност?", продължава турският външен министър, който миналата седмица обвини ЕС, че изостря антиевропейските чувства в Турция, като насърчава и извършителите на преврата.

Еврокомисар: Турция няма да получи безвизов достъп до ЕС тази година

"Ясно е: или ще прилагаме заедно всички споразумения, или ще се откажем от тях", каза Чавушоглу пред германския вестник в отговор на въпрос дали Турция ще допусне отново стотици хиляди хора да тръгнат по море към Европа.

Източник: БТА