Турският премиер на еднодневно посещение в Сирия
Турският премиер на еднодневно посещение в Сирия / снимка: БГНЕС

Турският министър-председател Реджеп Ердоган и сирийският президент Башар Асад обсъдиха в Дамаск усилията на Анкара да улесни подновяване на мирните преговори между Израел и Сирия, предаде агенция Сана.

През седмицата президентът Башар Асад разкри в интервю за катарския вестник „Ал Уатан“, че от една година Турция посредничи за решаване на конфликта между Израел и Сирия. Той посочи, че е бил информиран от Турция за готовността на Израел да се изтегли от Голанските възвишения в замяна на мир със Сирия. В това интервю Асад обвърза започването на преки преговори между Израел и неговата страна с идването на власт на нова американска администрация след президентските избори през ноември.

Сегашната американска администрация на президента Джордж Буш няма нито визия, нито воля да тикне напред мирния процес, каза Асад. Преговорите между Израел и Сирия под егидата на Вашингтон бяха прекъснати през 2000 г., след като се препънаха по въпроса за Голан: Сирия иска пълното му връщане до бреговете на Тивериадското езеро, което е главен източник на питейна вода за Израел.