Турчинов нареди на украинската армия да се изтегли от Крим
Турчинов нареди на украинската армия да се изтегли от Крим / БГНЕС

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов нареди украинската армия да се изтегли от Крим, предаде Франс прес.

"Съветът по националната сигурност и отбраната взе решение да нареди изтегляне на военните единици, разположени в автономна република Крим. Кабинетът получи инструкции да изтегли семействата на войниците, както и всеки друг, принуден да напусне дома си под натиска и агресията на окупационните сили на руската армия", каза Турчинов, цитиран от БГНЕС.

Украйна продължава да губи позиции в черноморския полуостров. Главната авиобаза извън регионалната столица Симферопол беше щурмувана от руски войски в събота, а днес беше превзета и военноморската база във Феодосия.

Турчинов отбеляза приноса на украинските войници, въпреки че имаше критики от страна на някои военни за объркване и нерешителност на армията и военноморските сили на Киев. "Въпреки огромните /териториални/ загуби украинските войници в Крим изпълниха дълга си. Най-важното е, че дадоха на украинските въоръжени сили възможността да подготвят защитата си, да поставят армията в пълна бойна готовност и да започнат частична мобилизация", каза той.

Русия обяви в събота, че Крим е вече част от нейния район на военен контрол, след като през деня нейни военни завзеха военновъздушната база Белбек, а по-рано през деня бе овладян и контролът върху единствената украинска подводница на полуострова.

Крим стана част от Русия, след като на 18 март президентът на Русия Владимир Путин, председателят на Върховния съвет на Република Крим Владимир Константинов, премиерът на Крим Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий подписаха междудържавен договор за приемането на Република Крим в Руската федерация и образуването в състава й на нови субекти.

Два дни по-рано Крим се състоя референдум за съдбата на полуострова, в хода на който близо 97 процента от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия.