Тръмп коментира в Туитър масовите протести срещу него
Тръмп коментира в Туитър масовите протести срещу него / Guliver/Getty Images, архив

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп попита участниците в масовите протести срещу него защо не са отишли да гласуват на президентските избори на 8 ноември, предадоха световните агенции.

"Гледах демонстрациите вчера, но все си мисля, че нашите избори току-що минаха", написа Тръмп в Туитър и попита: "Защо тези хора не гласуваха?" Той отбеляза, че знаменитостите, които се включиха в протестите, всъщност са навредили на тази кауза.

Над един милион души се включиха в "Походи на жените" срещу Тръмп (ВИДЕО/СНИМКИ)

Тръмп напомни в друг свой туит, че мирните протести са отличителен белег на американската демокрация. Той е категоричен, че дори невинаги да е съгласен, уважава правото на хората да изразят своето мнение.

Над 30 млн. души проследили пред екраните встъпването в длъжност на Тръмп

Над 2 милиона души, предимно жени, се включиха вчера в Походите на жените в САЩ, организирани в защита на гражданските права и в знак на протест срещу Тръмп, отбелязва Франс прес. На акцията в столицата Вашингтон взеха думата няколко знаменитости - режисьорът Майкъл Мур, актрисите Америка Ферара и Скарлет Йохансон, певиците Алиша Кийс и Мадона.

Мадона се появи на "Похода на жените" във Вашингтон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Демонстрации срещу Тръмп имаше и в цял свят.

По повод реакцията на новия президент на САЩ, че участниците в протестите явно не били гласували, Асошиейтед прес отбелязва, че това е малко вероятно и припомня, че Тръмп е получил мнозинство в избирателната колегия, но неговата съперничка Хилари Клинтън всъщност е спечелила народния вот с разлика от близо 3 милиона гласа.

Източник: БТА