Трагичният полет на AirAsia не е бил разрешен
Трагичният полет на AirAsia не е бил разрешен / снимка: БГНЕС, архив

Авиокомпанията AirAsia Indonesia, чийто самолет Airbus падна преди дни в Яванско море, не е имала разрешение за полет в деня на катастрофата. Това заяви генералният директор в индонезийското Министерство на транспорта Джоко Муряатмоджо. Така той потвърди по-раншните разкрития на местните медии.

"Вече е ясно, че това е било нарушение, защото полетът се е извършавал без разрешение", заяви Джоко Муряатмоджо

След катастрофата министерството е отнело лиценза на авиокомпанията. Тя е имала право да лети по маршрута Сурабая-Сингапур само 4 дни от седмицата - понеделник, вторник, четвъртък и събота. В същото време през последните три месеца компанията тотално е нарушавала разпореждането и е извършвала полети и през останалите дни, включително и в неделя, а именно в такъв ден стана катастрофата.

В момента ведомството се опитва да изясни кой е позволил неразрешените полети.

Самолетът на индонезийския филиал на малайзийската компания AirAsia изчезна от екраните на радарите на 28 декември около 40 минути след излитането си от Индонезия на път за Сингапур в района на остров Борнео. На борда на самолета "Еърбъс А320-200" имаше 155 пътници и 7 души екипаж. Отломки от самолета бяха открити на 30 януари в Яванско море край остров Борнео.

Източник: БГНЕС