Техническото състояние на пленения „Ейшън глори” е критично
Техническото състояние на пленения „Ейшън глори” е критично / снимка: vesseltracker.com

Отвлеченият кораб „Ейшън Глори", на който има български моряци, е останал без една от котвите си, а цялото техническо състояние на машините е критично. Информацията беше изнесена от комисарят за защита на правата на човека от парламента на Украйна Нина Карпачова след среща с близките на моряците. Тя  е заявила още, че Украйна ще предприеме стъпки за защита на правата на сънародниците си.

Според украински  медии пиратите държат всички моряци на мостика през деня и нощта. Ужасните жеги достигат до 40-60 градуса по Целзий, а храната на борда свършила още в средата на март. Моряците разчитали на милостинята на пиратите.

Ситуацията се усложнявала и  от факта, че корабът е с повреден генератор и няма питейна вода. Пленените моряци били принудени да използват техническа вода, в резултат на което повечето от тях са получили нарушения в храносмилането. На борда няма и лекарства, посочи още Карпачова. По думите й котвата е загубена при една от акциите на пиратите, не е ясно и какви са запасите от гориво.

Общо 13 български моряци се намират на борда на два отвлечени плавателни съда от сомалийските пирати „Ейшън глори" и „Сейнт Джеймс Парк". Българите са в плен вече повече от четири месеца.

Автомобиловозът „Ейшън глори" бе похитен на 1 януари т.г. на около 1100 км от крайбрежието на Сомалия. Сред 25-членния екипаж има осем българи, двама румънци, 10 украинци и 5 индийци. Капитан на кораба е 36-годишният варненец Велико Великов. Плавателният съд е натоварен с 2405 южнокорейски коли, които се транспортират от Сингапур за Саудитска Арабия. Танкерът „Сейнт Джеймс Парк", който превозва химикали, бе похитен на 28 декември 2009 г. В екипажа има петима българи и още 21 души от осем националности, сред които руснаци, румънци, поляци, филипинци, турци.