Техеран предупреждава за опасност от гражданска война в Египет
Техеран предупреждава за опасност от гражданска война в Египет / снимка: БГНЕС, aрхив

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че в Египет има опасност от гражданска война, предаде Франс прес. "Притеснени сме от това, което се случва в Египет.

Вероятността от гражданска война се увеличава всеки ден, което би било катастрофално", подчерта аятолахът в реч по телевизията в края на Рамазана. Той призова египетския народ, политическите и религиозните лидери и интелектуалците да разберат опасностите от продължаването на тази ситуация.

Хаменей осъди и "клането на народа и използването на езика на силата" от различните групи в конфликта, като предупреди за намесата на чужди сили. "Ако гражданската война почне, нищо няма да може да я спре", подчерта аятолахът, пише БТА.

Иран и Египет не поддържат дипломатически отношения вече над 30 години заради мирното споразумение, което Кайро подписа с Израел. Свалянето на режима на предишния президент Хосни Мубарак не помогна за установяване на дипломатически отношения.

След като армията свали президента на "Мюсюлманските братя" Мохамед Морси, Египет изпадна в тежка политическа криза, съпроводена с насилие. Привържениците на Морси отхвърлят временните власти, назначени от армията и продължават протестите с искане за връщането на Морси на власт.