Талибаните държат шестима заложници в Кандахар
Талибаните държат шестима заложници в Кандахар / БГНЕС

Най-малко 37 цивилни и афганистански войници са убити и 35 - ранени, при нападението на талибански бойци срещу летището в Кандахар, съобщи афганистанското министерство на отбраната,цитирано от Ройтерс.

Загинали са също 9 талибани и един е ранен. Последен оцелял продължава да оказва съпротива срещу афганистанските сили за сигурност, се добавя в съобщението на министерството.

Атака срещу летището в Кандахар, не са ранени български военни

Служители казаха, че талибаните атакували снощи периферен район в огромния и силно укрепен комплекс, като първоначално са заели позиции в училище в жилищната част на обекта, който включва както цивилно летище, така и военна база.

Атаката съвпадна с началото на регионалната конференция за сигурност в Исламабад, където афганистанският президент Ашраф Гани отправи призив за по-голяма регионална помощ в битката с ислямските бунтовници, посочва Ройтерс.

Талибаните държат шестима заложници в Кандахар
netinfo
Командирът на 205-и армейски корпус Дауд Шах Уадафар каза, че има шестима заложници, включително две жени и две деца. Според него нападателите са били 14, като девет от тях са били убити от правителствените сили.

Самите талибани твърдят за 150 убити правителствени войници, но според Ройтерс бунтовниците често силно преувеличават броя на жертвите при своите акции. Говорител на натовската мисия "Решителна подкрепа" каза, че няма съобщения за пострадали сред стотиците военни от международните сили, базирани в летищния комплекс в Кандахар, който е техен важен опорен пункт.

Източник: БТА