Съветът на ЕС иска още усилия от България в борбата с престъпността
Съветът на ЕС иска още усилия от България в борбата с престъпността / снимка: DarikNews.bg, архив

На днешното си заседание Съветът на ЕС по общи въпроси утвърди без промени препоръките от докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка за България и Румъния, представени през юли, предаде БТА.

Съветът оценява положително трайното сътрудничество на двете държави с комисията и останалите страни от Общността. Министрите отбелязват важността на недвусмисления и траен политически ангажимент за изпълнението на целите на механизма. Съветът приветства постигнатия от България и Румъния напредък в последните пет години.

Отбелязва се широката обществена подкрепа в нашата страна за стратегията за реформи. Съветът изразява със задоволство, че България е постигнала съществен напредък в развитието на основната правна рамка, включително предприетите сериозни стъпки в посока на отнемането на незаконно придобито имущество. Съветът отчита, че в ключови моменти правителството е проявило силна политическа воля в постигането на дълбока и трайна реформа. България е на пътя да постигне целите на механизма, пише в заключенията на Съвета.

Отново се посочва необходимостта нашата страна да продължи с усилията в областта на приложението на утвърдените промени в борбата с организираната престъпност и с корупцията на високите равнища. Съветът приема, че изборите за нов Висш съдебен съвет са сериозна възможност за излъчването на ръководство на съдебната власт, което да подкрепи независимата, професионална и ефективна съдебна система. Съветът приветства решението на ЕК да изготви следващия доклад за България в края на следващата година.

За Румъния се посочва, че въпреки постигнатия през последните пет години напредък, съществува спешна необходимост от това всички фактори в държавата да заявят ясно ангажимента си към прилагането на трайни реформи. Съветът изразява становище, че в бъдеще страната би могла да постигне целите на механизма, в случай че бъде осигурено върховенство на закона. Съветът приветства решението на ЕК да изготви следващия доклад за Румъния до края на настоящата година.