Свидетели разказаха как Брайвик достигнал остров Ютьоя
Свидетели разказаха как Брайвик достигнал остров Ютьоя / снимка: Reuters

Свидетели дадоха показания на днешния ден от процеса срещу Андерш Беринг Брайвик как десният екстремист, който уби през юли миналата година 77 души, е успял да достигне остров Ютьоя и да застреля 69 от своите жертви, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Охранител и капитанът на ферибот, който прави курсове между Ютьоя и Осло, обясниха пред съда в норвежката столица, който гледа делото 11 ден, как Брайвик, облечен като полицай, успял да ги заблуди.

"Той излъчваше определен авторитет, когато пристигна в униформа на полицай", каза охранителят Симен Бреден Мортенсен. Той проверявал хората, качващи се на ферибота за остров Ютьоя, на който по онова време е бил летният лагер на управляващата Норвежка работническа партия (НРП). Младият мъж уточни, че е бил изпратен на място на злополучния 22 юли като предохранителна мярка след бомбения атентат срещу сградата на правителството по-рано същия ден, при който бяха убити осем души.

Охранителят се учудил, когато Брайвик слязъл от цивилен сив "Фиат", но фалшивата полицейска карта, която убиецът носел около врата си, притъпила подозренията му, пише БТА. "Повярвах, че това е истинска полицейска карта", каза той под невъзмутимия поглед на масовия убиец.

Свидетел, очакван с голям интерес, бе капитанът на ферибота Йон Олсен. Той разказа как помогнал на мнимия полицай да пренесе сандък, който се оказал пълен с муниции. Олсен увери, че нито той, нито останалите членове на екипажа нито за момент не се усъмнили, че човекът, качил се на ферибота около два часа след бомбеното нападение в Осло, може да не е служител на реда.

След като Брайвик разтоварил тежкия сандък, в който обяснил, че има техника за откриване на експлозиви, капитанът видял как убиецът застрелва първата си жертва на Ютьоя - охранителя на младежкия лагер. Вторият човек, когото десният екстремист убил, била жената, с която Олсен живеел - Моника Бьосай.

"Не си спомням дали го видях как застрелва Моника, но мисля, че да", каза спокойно капитанът за своята партньорка, която работела на острова като мениджър в продължение на 20 години.

Олсен побягнал панически след първите изстрели. Той довери, че често разсъждава дали е можел да постъпи по друг начин. "Всеки път стигам до заключението, че съм действал, както е трябвало", увери той.

Облечен с черен костюм и сива вратовръзка, 33-годишният Брайвик изслуша равнодушно свидетелските показания на 11-ия ден от процеса срещу него.