Светът извън САЩ иска Обама да спечели изборите
Светът извън САЩ иска Обама да спечели изборите / netinfo

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Барак Обама може и да изпитва затруднения в надпреварата с републиканеца Джон Маккейн у дома, но хората по света искат той да бъде новият стопанин на Белия дом, сочи проучване на Би Би Си в 22 страни по света, цитирано от Ройтерс.

Преобладаващата част от хората във всичките 22 страни, включени в анкетата, предпочитат Обама да стане президент, а в 17 държави хората очакват, че отношенията между САЩ и останалата част от света ще се подобрят, ако кандидатът на демократите спечели. Проучването е направено сред повече от 22 000 души в страни от Индия до Австралия през Африка, Европа и Южна Америка.

Преднината на Обама пред Маккейн е най-малка в Индия - 9 процента и най-голяма в Кения - 82 процента. Средно 49 процента от анкетираните в 22-те страни предпочитат кандидата на демократите да бъде избран за президент, а 12 процента отдават предпочитанията си на Маккейн. Около 10 на сто не са изразили ясна позиция.

"На много хора по света очевидно им допада това, което олицетворява Барак Обама", смята председателят на социологическата агенция "ГлоубСкен", извършила проучването за Би Би Си. "Предвид крайно негативния образ на Америка по света в момента е доста учудващо, че едва един от всеки петима анкетирани смята, че един мандат на Маккейн ще подобри отношенията на САЩ със света, завещани от правителството на Буш" допълни той.