Световните сили нямат право да се намесват в Либия, заяви Кадафи
Световните сили нямат право да се намесват в Либия, заяви Кадафи / снимка: Reuters

Световните сили нямат право да се намесват в Либия и ще съжаляват, ако се намесят във вътрешните й работи, заяви либийският ръководител Муамар Кадафи, цитиран от говорител, предадоха световните агенции.

Пред журналисти в Триполи говорителят на министерството на външните работи Ибрахим Муса прочете "посланието на вожда на либийската революция до президента Барак Обама". В него Кадафи подчертава, че резолюция 1973 е неприемлива и заявява, че не води война със собствения си народ, а защитава Либия от бойците на Ал Каида. "Елате и сами се убедете в това", посочва той. "Либийците са готови да умрат за мен", заявява Кадафи в писмото до Обама.

Либийският лидер е изпратил писмо до ръководителите на САЩ, Великобритания и Франция и до генералния секретар на ООН, в което посочва, че световните сили нямат право да се намесват във вътрешните работи на Либия. Той изтъква, че всяка военна операция срещу страната му ще бъде явна агресия, като обещава, че западните страни ще съжаляват, ако се намесят в либийския конфликт. "Либия не е за вас, Либия е за либийците", се казва в писмото.

Всяка чуждестранна намеса ще обедини съседите на Либия около Муамар Кадафи, заяви либийският заместник-министър на външните работи Халед Каим в интервю за радио Би Би Си -4 и за южноафриканско радио. Той изтъкна, че ако има нападение от чужбина или чуждестранна намеса, не само либийците ще се бият, но и алжирците, тунизийците и египтяните - всички ще се включат в боевете на либийска територия.

В Тунис се опасяват от масов приток на бежанци от Либия при евентуална бомбардировка на проправителствени обекти от авиацията на САЩ, Великобритания и Франция във връзка с резолюция 1973 на ООН, предаде ИТАР-ТАСС. В палатковите лагери край либийската граница се доставят извънредно медикаменти, подготвя се допълнителен медицински персонал, включително психолози. През последните дни в Тунис са намерили убежище около 3000 души, половината от които либийци.

Стотици хора бягат от Бенгази след бомбардировките, съобщи Франс прес. Дълги опашки от чакащи на бензиностациите и пред магазините за хляб се вият в града. Хората искат да се запасят, преди да потеглят за Тобрук, на 350 км на Север по посока Египет. Интензивни бомбардировки разтърсиха югозападните райони на Бенгази и един военен самолет бе свален над града. Според някои източници това е самолет на правителствените военновъздушни сили, свален от противовъздушните сили на бунтовниците.