Суша, наводнения, икономически проблеми поставиха милиони хора в Южна Африка пред сериозен недостиг на храна.

Зимбабве е най-тежко засегнатата страна по отношение на изхранването на хората, пише Voice of America (VOA). Основните причини за продоволствената несигурност са климатичните промени.

Мангве е един от районите в Зимбабве, който е най-засегнат от сушата. Местните власти казват, че някои хора трябва да отидат да работят в близката Ботсвана или в градовете, за да оцелеят. Кризата се влошава поради повтарящите се суши, причинени от Ел Ниньо.

Много фермери от Мангве се нуждаят от помощ, тъй като реколтата им е поразена от сушата.

42-годишната Сингази Сбандам, майка на три деца, разказва, че всичко е изгоряло от сушата още на ранен етап. Тя не знае какво ще правят и как ще оцеляват.

В сондажите няма вода, язовирите пресъхват. Няма трева за паша на животните. Броят на хората, които няма да могат да задоволят хранителните си нужди, ще се увеличава още повече.

Според правителството на Зимбабве зърнената реколта през 2024 г. ще даде около 868 000 тона зърно. Това е спад от близо 62% спрямо миналата година.

Правителството на страната е в контакт с международни организации и търси помощ.

Световната продоволствена програма на ООН засилва усилията си да помогне на хората да издържат своите семейства и домакинства, предава Voice of America (VOA).

Правителството на страната също работи за облекчаване на продоволствената несигурност чрез отказ от данъци върху вноса на ориз, царевица, олио и др.
Voice of America (VOA)