Строги закони родиха оригинални методи за купуване на гласове в Тайланд
Строги закони родиха оригинални методи за купуване на гласове в Тайланд / netinfo

Избирателната комисия в Тайланд разследва няколко случая на предполагаемо купуване на гласове от привърженици на сваления премиер Таксин Шинаватра, съобщи Асошиейтед прес. В единия от случаите договорената "цена" била преведена с пощенски запис.

"Случаите, които разследваме, доказват, че някои политици пренебрегват строгите нови закони срещу купуването на гласове и измислят оригинални начини за раздаване на пари преди насрочените за 23 декември избори", заявил член на тайландската избирателна комисия пред АП.

Властите разследват твърдения, че стотици жители на село в северната част на страната получили с пощенски записи по 1000 бата (около 32 щатски долара), изпратени най-вероятно от партията "Власт на народа", приемник на разпуснатата партия на бившия премиер Шинаватра.

Полицията арестувала и активист на партията "Власт на народа", у когото при обиск били намерени банкноти, закачени с телбод към пропагандни материали на партията. Банкнотите били на обща стойност около 10 000 бата.

Друг метод за купуване на гласове е раздаването на карти за предплатени телефонни разговори или превеждането на суми по банкова сметка на гласоподаватели.

Според новия избирателен закон в Тайланд купуването и продаването на гласове се признава за престъпление. Кандидатите на партия, уличена в купуване на гласове, рискуват да бъдат заличени от изборните бюлетини, а партията им разпусната. Продавачите на гласове рискуват да получат присъди до десет години затвор, посочва АП.