полиция Лас Вегас
полиция Лас Вегас / БГНЕС
Арсеналът на стрелеца от Лас Вегас е включвал и трасиращи патрони. Това заяви източник, цитиран от Асошиейтед прес. Засега не е ясно дали Стивън Падок е използвал трасиращите патрони по време на безразборната стрелба от хотелската си стая.

Той купил трасиращите боеприпаси 308-ми и 223-ти калибър от частен продавач, с когото миналия месец се запознал на оръжеен панаир във Финикс, каза пожелалият анонимност източник.

Десетки жертви при стрелба на концерт в Лас Вегас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Трасиращите патрони се използват, за да могат със светенето си да показват траекторията на стрелящия при стрелба по тъмно, така че да може да се прицелва по-точно. Използването им обаче може и да разкрие позицията на стрелящия.

На видеокадрите от стрелбата в Лас Вегас от момента, когато Падок открива огън по публиката на концерт, на 32-ия етаж на хотела, където е стаята му, се вижда блясък от стрелба. В нощното небе обаче не се виждат куршумите.
 
След стрелбата в Лас Вегас Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие в САЩ се присъедини към правителството на президента Тръмп и ръководството на републиканците в Конгреса и изненадващо подкрепи въвеждането на някои регулации, отнасящи се до огнестрелните оръжия.

СНИМКИ: ДЕСЕТКИ ЖЕРТВИ И РАНЕНИ ПРИ СТРЕЛБА В ЛАС ВЕГАС

По-специално става дума за устройства, позволяващи полуавтоматични оръжия да се преправят така, че да стрелят в по-голяма степен като изцяло автоматични. Такива устройства са били открити в хотелската стая на Падок.

Тръмп заяви, че правителството му обмисля дали изобщо да не бъдат забранени.
 

Конгресмените в щатските Конгреси на Масачузетс и Ню Йорк внесоха законопроекти за забрана на тези устройства в щатите си.

Преди стрелбата Падок е осъществил 20 круизни пътувания, по време на които е посетил редица държави, в това число европейски и близкоизточни, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен.

Масовият убиец от Лас Вегас имал таен живот
 
Според източници на телевизията той е посетил пристанищни градове в Испания, Италия, Гърция, Йордания и Обединените арабски емирства. При някои от пътуванията го е придружавала приятелката му Мерил Данли. Тя е разпитвана от разследващите.

Телевизионният канал не разполага с точна информация за целите на пътуванията до тези страни. На борда на круизните кораби, с които пътувал, имало казино. Преди това властите бяха заявили, че Падок си е докарвал доходи от хазартни игри.

Правоприлагащите органи не изключват и някой друг да е знаел за плановете му, заяви заместник-шерифът на Лас Вегас.

Проговори приятелката на стрелеца от Лас Вегас

Телевизионният канал Си Би Ес съобщи, че малко преди стрелбата Падок се оплакал на служители на хотела, в който бил отседнал, от силна музика в съседната стая. Те реагирали и два пъти помолили наелия я човек да намали музиката. Той от своя страна първо я намалил, а после я изключил. Според Си Би Ес Падок проявил грубост при общуването с персонала.

Засега мотивите за стрелбата остават неизвестни, предадоха агенциите, като се позоваха на разследващите.
БТА