Страните, искащи отмяна на визовия си режим за ЕС, трябва да въведат ред
Страните, искащи отмяна на визовия си режим за ЕС, трябва да въведат ред / снимка: БГНЕС, архив

Страните, които искат да бъде отменен визовият им режим за влизане в Европейския съюз, трябва първо да въведат ред у тях, заяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер пред участниците в икономически форум в Криника, Южна Полша, предаде агенция АФП.

„Има страни, например Турция, които не отговарят на изискванията, които са обещали да изпълнят", уточни министърът пред форума, в който участват политици и бизнесмени с интереси в централна и източна Европа. „Трябва да обвържем новата си визова политика с напомняне към тези страни, че те също трябва да поемат отговорности, като например тази да приемат връщането на техни граждани, влезли в ЕС нелегално, или тези, чиято виза е изтекла", добави той.

Освен Турция, Русия и Украйна са страните, които се борят за отмяна на визите за влизане в страните от ЕС с аргумента, че това ще улесни бизнес отношенията им, уточнява БТА. Според проект, подкрепян от Варшава, жителите на руския анклав Калининград, разположен между членките на ЕС Полша и Литва, може да се ползва от безвизов режим, без това да се отнася за цяла Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел, която в понеделник бе на посещение във Вилнюс, изрази предпазлива подкрепа за това предложение.