Според САЩ Кадафи нарушава резолюцията на СС на ООН
Според САЩ Кадафи нарушава резолюцията на СС на ООН / Reuters

Режимът на Муамар Кадафи в Либия нарушава приетата миналата нощ от Съвета за сигурност на ООН резолюция, която призовава за незабавно прекратяване на огъня и забранява напълно полетите над страната. Това обяви постоянният представител на САЩ в световната организация Сюзан Райс, цитирана от Ройтерс.

В интервю за американската телевизия Си Ен Ен Райс обвини Кадафи, че неговите сили напредват към бастиона на опозицията град Бенгази. Либийският лидер със сигурност ще понесе бързо последици, ако пренебрегне призивите да прекрати военните действия, предупреди тя.

Представител на американското правителство в областта на националната сигурност, пожелал да запази анонимност, заяви, че силите на Кадафи продължават да се приближават преднамерено към Бенгази.

Либийският заместник-министър на външните работи Халед Каим увери малко по-рано, че присъствието на войски на режима около втория по брой на населението либийски град не нарушава обявеното прекратяване на огъня, посочва БТА.

Това е важно за сигурността на гражданите, увери Каим, като подчерта, че силите на Кадафи няма да предприемат военни операции. Той наблегна още на това, че войските на режима нямат намерение да влизат в града.