Скривалището на Бин Ладен ще бъде претърсено
Скривалището на Бин Ладен ще бъде претърсено / снимки: Reuters, архив

В очевиден опит да намалят напрежението с Вашингтон пакистанските власти дадоха разрешение на ЦРУ да изпрати екип от криминалисти в скривалището на убития лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен в Аботабад в търсене на нова информация, съобщи Ройтерс.

Американски представител, пожелал анонимност, отбеляза, че няма гаранция, че криминалистите ще открият нещо ново.

Пакистански следователи претърсваха сградата няколко седмици, след като на 2 май американски командоси убиха Бин Ладен. Непосредствено след убийството на Бин Ладен и няколко души от антуража му командосите иззеха огромно количество информация на флашки и харддискове, пише БТА. ЦРУ назначи екип от експерти да изследва събраната информация в търсене на сведения за личния състав, финансите и евентуално за планове на Ал Кайда за бъдещи нападения.

Криминалистите ще търсят допълнителни улики - например такива, скрити в стените, под подовата настилка или другаде в сградата, в която се укриваше Бин Ладен.

Отношенията между САЩ и Пакистан се обтегнаха значително след операцията на командосите в Аботабад. Според американския представител разрешението на Исламабад американски криминалисти да претърсят сградата представлява евтин начин за подобряване на отношенията със САЩ.

Скривалището на Бин Ладен ще бъде претърсено
netinfo