Сирийски танкове се изтеглят от бунтовнически град
Сирийски танкове се изтеглят от бунтовнически град / снимка: Reuters

Армейските части се изтеглят от намиращия се в ръцете на въстаниците сирийски град Забадани, близо до границата с Ливан, след постигнато споразумение за прекратяване на сблъсъците, съобщи лидер на сирийската опозиция, цитиран от Ройтерс.

Десетки танкове и бронетранспортьори, които бяха обкръжили Забадани (на 30 км северозападно от Дамаск), са се изтеглили през нощта към разположените на 8 км от града казарми. Това е съобщил за Ройтерс представителят на опозицията Камал ал Лабуани. Той обаче е предупредил, че атаката срещу Забадани може да бъде подновена по всяко време. "Те може да са се изтеглили с намерението да сменят частите, които проявяват колебание да нахлуят в града, с по-лоялни сили", посочил Лабуани.

Войските на президента Башар Асад атакуваха Забадани, който е със смесено сунитско и християнско население, миналия петък след зачестилите там демонстрации против управлението му. Това бе най-голямата военна операция след пристигането на наблюдателите от Арабската лига миналия месец, отбелязва БТА. Жители и опозиционни представители съобщиха, че бунтовниците са успели да удържат града до постигането на споразумение за спиране на огъня във вторник.

Няма потвърждение от сирийските власти за подобно споразумение или за предшествалите го пет дни въоръжени сблъсъци, посочва Ройтерс.