Сирийски бунтовнически съюз призова Русия да спре да го бомбардира
Сирийски бунтовнически съюз призова Русия да спре да го бомбардира / БГНЕС

Съюз на групировки от състава на Свободната сирийска армия изрази скептичност към руското предложение за подпомагане на бунтовниците. Съюзът заяви, че Москва трябва да спре да бомбардира бунтовници и цивилни, както и да прекрати подкрепата за сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс.

В събота руският външен министър Сергей Лавров каза, че руските военновъздушни сили са готови да помогнат на "патриотичната" сирийска опозиция.

Сирийски бунтовници: Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците

"Думите не са като делата им. Как можем да разговаряме с тях, докато нанасят удари по нас", каза пред Ройтерс Исам ар Райес, говорител на Южния фронт на Свободната сирийска армия.

Райес добави, че няма никакви контакти между бунтовниците и руснаците. С тези думи той уточни по-ранно свое изказване пред Би Би Си, че бунтовниците не са отклонявали предложение на Русия. "Няма никакво предложение, няма никаква комуникация", каза той.

Руските самолети ударили обучена от ЦРУ бунтовническа групировка

"Не се нуждаем от тази помощ сега, те трябва да спрат да атакуват нашите бази и тогава можем да говорим за сътрудничество в бъдеще", заяви Райес в интервю за Би Би Си.

Коментарът му отразява мнението и на други сирийски бунтовници към руското изявление. Опонентите на Асад подозират, че Москва действа единствено в подкрепа на съюзника си, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА