Сирийската армия разположи сили в Дамаск, властите освободиха 7 активисти
Сирийската армия разположи сили в Дамаск, властите освободиха 7 активисти / снимка: Reuters

Сирийската армия разположи части в столицата Дамаск, за да предотврати организирането на протести, подобни на тези от миналата седмица, съобщиха активисти, цитирани от ДПА. Военни има около правителствени сгради и жилищни райони, където са домовете на някои високопоставени служители, заяви Мохамед ал Алия, активист от Дамаск.

Контролнопропускателни пунктове на армията бяха поставени в района Мезех, където има посолства, и в съседния район Кфар Суса. Най-малко шест души, включително трима тийнейджъри, бяха убити през уикенда на двете места при сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност в района. Войници обискират автомобили и проверяват документите за самоличност на хора, които влизат и излизат от двата района, съобщават активисти.

"Проправителствени бандити, облечени с цивилни дрехи, са разположени в града, за да наблюдават обстановката в оживените райони", заяви Ал Алия, цитиран от БТА. "Хората в Дамаск, които досега показваха пълна подкрепа за режима, сега виждат че протестиращите в Мезех не са терористични банди, както твърди правителството", отбеляза той.

Армията продължава обстрелването на размирните райони около Баба Амро и Халидия в централната провинция Хомс. Северната провинция Идлиб, център на опозиционната Свободна сирийска армия, е напълно обградена от военни, подкрепени от десетки танкове, съобщават активисти.

Междувременно сирийските власти освободиха 7 от 13-те опозиционни активисти, задържани на 16 февруари. Сред тях е и блогърката Разан Газауи, предаде Франс прес, като се позова на сирийския адвокат и правозащитник Ануар ал Буни. Седемте активисти са били освободени още в събота. Силите за сигурност обаче поискали от активистите всеки ден да се явяват в полицейски участък за нуждите на разследването срещу тях.

Разан Газауи е на 31 години, с двойно гражданство - сирийско и американско. Тя е автор на блог, който носи нейното име. Разан беше арестувана миналия четвъртък заедно с 13-те активисти в сирийския Център за медиите и за свобода на словото в Дамаск. Неговият председател Мазен Даруиш също е сред задържаните. Газауи е един от символите на сирийския бунт срещу режима на президента Башар Асад. Заедно с нея са били освободени Яра Бадер, съпругата на Даруиш, и още пет жени.

Сирийските власти водят разследване за източниците на информации, предоставяни на центъра, ръководен от Даруиш. Центърът за медии и свобода на словото е единствената сирийска организация, специализирана в наблюдението на медиите и въпросите за достъпа до интернет. От четири години центърът е официално затворен, но продължава да работи без разрешение.

Сирийският национален съвет, главният ръководен орган на сирийската опозиция, ще бъде представен на международната конференция за кризата в Сирия, която ще се състои в петък в Тунис. Това съобщи на срещата в Рим на външните министри от средиземноморските страни туниският министър на външните работи Рафик Абдесалем, предаде Франс прес. "Сирийският национален съвет и други групи, съставляващи опозицията, ще бъдат представени на срещата на приятелите на Сирия в Тунис", каза Абдесалем.

Туниският външен министър се обяви категорично против разиграването на "иракския сценарий" по отношение на Сирия. Той подчерта, че говори от името на всички свои колеги, допълва АФП.