/ БГНЕС
Северна Корея обяви, че е извършила първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, предаде японската национална информационна агенция Киодо.

Севернокорейската държавна телевизия съобщи, че ракетата "Хвасон-14" е достигнала височина от 2802 километра и е поразила набелязаната цел, след като летяла около 39 минути.

ЕС разшири санкциите си срещу Северна Корея

Ако този вид ракета стане напълно готова, тя потенциално ще може да достави ядрена бойна глава до континенталната част на САЩ, отбелязва Киодо. Агенцията припомня, че в новогодишното си обръщение към нацията севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун обяви, че страната му е достигнала финалния етап от подготовката на пробно изстрелване на ракетата с голям обсег.
По-рано днес Северна Корея изстреля ракета, която падна в изключителната икономическа зона на Япония. След това затворената комунистическа страна каза, че ще направи днес "важно съобщение".

Япония ще търси свои начини за налагане на натиск върху КНДР

Според първоначални оценки на американските въоръжени сили обаче това е била балистична ракета със среден обсег, отбелязва Асошиейтед прес. Впоследствие Япония заяви, че ракетата е достигнала височина от много над 2500 километра. Тя е прелетяла 930 километра преди да падне в изключителната икономическа зона на Япония, каза японското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Според експерти ракетата може да достигне Аляска, но останалите 49 американски щата, включително Хавай, са извън нейния обсег.

Тръмп е все по-недоволен от неуспеха на Китай да възпре Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира в Twitter на поредното севернокорейско ракетно изпитание, като разкритикува севернокорейския лидер Ким Че-ун, предаде ДПА. "Това момче няма ли нещо по-добро за вършене", попита Тръмп. После изрази надежда, че Китай ще накара Северна Корея да "прекрати това безумие веднъж завинаги".
В отговор Китай призова за спокойствие и сдържаност, предаде Ройтерс.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН включват ясни правила за изстрелването на ракети от страна на Северна Корея и Китай е против всякакви севернокорейски действия, които ги нарушават, заяви говорител на китайското външно министерство.

Пускът, който е в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, бе осъден строго от Южна Корея и Япония.

Японският премиер Шиндзо Абе пък каза, че новото ракетно изпитание показва, че заплахата от страна на Северна Корея нараства все повече, предаде ДПА. Той допълни, че Пхенян не обръща внимание на предупрежденията на международната общност и призова Китай и Русия да играят по-конструктивна роля по севернокорейското досие, предаде ТАСС.
 
Абе заяви, че има намерение да отправи този призив към китайския президент Си Цзинпин и руския президент Владимир Путин по време на тристранна среща с тях в Хамбург, когато те ще дойдат за Г-20.
 
При какви условия ООН следва да предприеме действия срещу Северна Корея?

Южнокорейският президент Мун Дже-ин пък свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност след поредното ракетно изпитание на Пхенян, предаде Ройтерс.

Южнокорейските военни съобщиха, че севернокорейската ракета е прелетяла 930 км преди да падне, предаде Ройтерс.
 
Ракетата бе изстреляна в деня на националния празник на САЩ и броени дни преди срещата на Г-20 в Хамбург.
 
БТА