Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли
Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли / БГНЕС
Руският постоянен представител в ООН предположи, че Шерлок Холмс би се справил по-добре с разследването от Скотланд Ярд
САЩ вярват, че Русия е отговорна за извършеното във Великобритания химическо нападение срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, заяви снощи американската представителка в ООН Ники Хейли, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

"САЩ вярват, че Русия е отговорна за извършеното във Великобритания нападение срещу двама души, при което е използвано нервнопаралитично вещество от военен клас", заяви тя на среща на Съвета за сигурност на ООН, като изрази пълната солидарност на САЩ с Великобритания.

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал

Освен това Алън заяви, че няма обяснение, освен че нападението е извършено от Русия. Според него, Москва е нарушила конвенцията за химическите оръжия, като не е декларирала програмата "Новичок".

"Ние не говорим на езика на ултиматумите", заяви снощи на заседание на Съвета за сигурност руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, който обвини британската премиерка Тереза Мей, че създава истерична атмосфера с обвиненията си срещу Москва.
 

ООН Скрипал
Британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън/БГНЕС

Русия е изпратила нота до британското външно министерство, в която е поискала проби от субстанцията и е предложила извършването на съвместно разследване, "защото сме учтиви", подчерта Небензя. Той добави, че няма никакви доказателства за обвиненията срещу Русия, съдържащи се в писмото на Мей до Съвета за сигурност и генералния секретар на ООН.

Освен това руският постоянен представител предположи, че измисленият британски детектив Шерлок Холмс може би ще се справи по-добре с разследването от британския Скотланд Ярд, отбелязва ДПА.

Лондон замразява двустранните контакти с Москва, гони руски дипломати

Небензя добави, че в Русия не са водени научни изследвания и разработки на бойно отровно вещество под условното название "Новичок", предаде ТАСС. Химикалът, използван за отравянето на Сергей Скрипал, може да е бил произведен и от Великобритания, подчерта руският постоянен представител в ООН. Русия е прекратила всички програми за химически оръжия през 1992 г. и е унищожила всички запаси до миналата година, което е потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Москва отрича да е свързана със случилото се с бившия руски разузнавач

В средата на 90-те години обаче специални служби на западни страни, включително САЩ и Великобритания, са отвели от Русия редица специалисти и документация и са продължили изследванията в областта на нервнопаралитичните химически оръжия.

Какво представлява веществото, с което е отровен Скрипал?

ООН Скрипал
Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя/БГНЕС


"Постигнатите от тези страни положителни резултати по създаването на нови отровни вещества, които на Запад се класифицират по някакви съображения под общото наименование "Новичок", са отразени в над 200 открити източници от страни на НАТО", подчерта Небензя.

Проговори създател на веществото, с което бе отворен Скрипал

Освен това той заяви, че за Москва отравянето на Скрипал преди световното първенство по футбол в Русия не е изгодно, за разлика от други страни, които отказа да назове.

Русия предлага Съветът за сигурност да приеме изявление за медиите за инцидента. В подготвения от Москва текст се набляга на необходимостта от задействане на механизмите на Конвенция за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. Руският постоянен представител определи като крайно слаби представените от британската страна доводи.

Москва иска достъп до веществото, с което са отровени Скрипал и дъщеря му

Британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън отговори, че Лондон не планира да предостави на Москва образци от веществото, с което е бил отровен Скрипал.

ООН Скрипал
Британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън/БГНЕС

Според него това не се изисква според Конвенцията за химическите оръжия.

Китайският постоянен представител в ООН Ма Чжаосюй подчерта на заседанието на Съвета за сигурност, че Пекин се надява на обективно и независимо разследване на случая с отравянето на Скрипал и дъщеря му, както и че то ще се базира на фактите. Ма изрази надежда, че заинтересованите страни ще могат да разрешат този въпрос по съответните канали, отбелязва ТАСС.
БТА