САЩ обмисля изтегляне на част от американските войници от Ирак
САЩ обмисля изтегляне на част от американските войници от Ирак / cнимкa: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джордж Буш обмисля възможността за изтегляне на част от американските войници от Ирак, започвайки от септември. Това съобщи днес вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на информирани източници от администрацията и министерството на отбраната на САЩ, предадоха световните агенции.

Една от причините, които принуждават Белия дом да планира такива стъпки, се състои в необходимостта да бъдат прехвърлени войски в Афганистан. През май и юни в страната в резултат на действията на талибаните и бойците от Ал Кайда, там загинаха повече военнослужещи от САЩ и други страни от коалиционните сили, отколкото в Ирак. Този месец тази тенденция се запазва, са посочили източниците.

Говорителят на Белия дом Гордън Джондроу съобщи пред "Ню Йорк таймс", че президентът на САЩ се надява да получи възможността колкото се може повече американски военнослужещи да бъдат изпратени от Ирак в родината си. Буш обаче чака препоръките на главнокомандващия силите на САЩ в Ирак генерал Дейвид Петреъс.

Според американското издание самият Буш е против твърде бързото и масирано съкращаване на числеността на американските сили в Ирак, ако това изложи на риск перспективата за "стабилно и демократично управление" на страната. На същото мнение е и Петреъс, казват източниците.

При благоприятна обстановка от Ирак ще бъдат изведени от една до три от 15-те дислоцирани там бойни бригади. След това числеността на контингента на САЩ ще се съкрати до 120-130 000 души. Миналата година този показател достигаше максимума от 170 000 войници, пише "Ню Йорк таймс".