/ iStock/Getty Images
Много хора остават сами на старини - защото са овдовели или пък изобщо не са сключвали брак. Но това не означава, че трябва да прекарат последните години от живота си в самота. В Германия обсъждат един нов модел, пише Deutsche Welle.

Близки отношения на взаимопомощ, които обаче не са алтернатива или заместител на гражданския брак - за един от възможните модели се заговори напоследък в Германия във връзка с плановете, обсъждани от правителството. Федералният министър на правосъдието Марко Бушман представи някои ключови моменти.

Става дума за т.нар. „общности за споделена грижа и отговорност“, в рамките на които двама и повече пълнолетни си помагат, без да са в семейни отношения. Този план не е нов, коментира обществено-правната медия АРД и пояснява, че въпросният модел ще даде на самотни възрастни хора възможност за социални контакти и подкрепа във всекидневния живот.

Каква е същността на отношенията?

Моделът предвижда малки общности от двама до шестима души, които споделят съвместно жилище или по-голям имот и си помагат – например пенсионери, които са останали без роднини или партньор и не желаят да отиват в дом за възрастни хора. На практика става дума за нещо като семейство по избор, в което съществува взаимна отговорност и грижа, уредени чрез законодателна рамка за обезпечаване на отношенията.

За тази цел предстои да се приеме специален закон. Въпросната рамка явно ще може да се договаря относително гъвкаво - в зависимост от конкретния случай и с оглед на степента на поетата отговорност. Предвижда се "страните да могат да избират между различни модули“ – например дали и как точно да бъдат уредени случаите, в които трябва да се взимат решения за спешни медицински интервенции, как да се уреждат правни въпроси, дарения и т.н.

Предимствата на общността

Подобни общности, освен разширяване на социалните контакти и конкретната ежедневна помощ, имат и юридически предимства – предишните отношения на унаследяване и собственост остават незасегнати, а всякакви по-съществени промени в общностите за споделена отговорност ще се възможни по всяко време, без да се правят специални регистрации в службите по гражданското състояние.

В същото време възрастните хора ще се ползват от цялата закрила на държавата, предвидена в основния закон. Общността за споделена отговорност няма да дава отражение върху отношенията между родители и деца, няма да носи данъчни облекчения, нито ще се отразява на задълженията за издръжка.

Какъв е отзвукът?

Германският социален съюз (SoVD) похвали плановете. Условията на живот, моделите на партньорство и семеен живот междувременно претърпяха значителни промени, заяви председателката на организацията Михаела Енгелмайер. "Да се отчитат тези промени е наложително - особено във време, в което броят на самотно живеещите хора продължава да нараства, а обществото да застарява."
Deutsche Welle